Halloween, Mindenszentek és a Halottak napja

Halloween, Mindenszentek és a Halottak napja

Körülbelül 10 évvel ezelőtt még egyáltalán nem ismertük Halloween ünnepét és a hozzá kapcsolódó szokásokat. Mára azonban egyre inkább elterjedt hazánkban is, az ünnep elmaradhatatlan kellékeként ismert faragni való tököket már nemcsak a piacokon, hanem nagyobb áruházakban, boltokban, na és persze már a benzinkutakon is beszerezhetjük. Egyre több az ünnephez kapcsolódó álarc, édesség, mécsestartó, miegymás.

Halloween égősor Halloween nyalókák Halloween mécsestartó Halloween ajtódísz

Halloween napja szó szerinti fordításban a Mindenszentek előtti estét (10.31-ét) jelenti. Ősi kelta ünnep. A kelták hite szerint ezen a napon tért vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az elmúlt esztendőkben haltak meg. A kelta törzsek házaikban eloltották a tüzet, hogy a hideg és barátságtalan tűzhely ne vonzza a hazalátogató szellemeket, és a tökéletes megtévesztés érdekében szellemnek öltözve parádéztak az utcákon, hogy a Gonoszt a végsőkig megzavarják, könnyebben elűzhessék. Megfelelő áldozatok bemutatásával ezen a napon engesztelést lehetett szerezni az elhunytaknak, hogy ezáltal átkelhessenek a mennyországba. (forrás: edenkert.hu)

halloween2 halloween13 halloween7

Az ősi szokást követve a legtöbb országban ma is ismert ez az ünnep, ilyenkor az emberek rémisztő jelmezekbe bújnak, kísértet történeteket mesélnek, mulatnak és természetesen töklámpásokat faragnak. Hihetetlen hogy mennyiféle faragott tök készül, az emberi kreativitás határtalan, egyes esetekben szinte már művészi méreteket ölt.

Halloween óra halloween-csiga halloween12 halloween11

Számos keresztény országban, így hazánkban is november 1-én Mindenszentek, az üdvözült lelkek emléknapját, november 2-án pedig az üdvösséget még el nem nyert lelkek (Halottak) napját tartjuk. Ilyenkor felkeressük, rendbe tesszük, virággal díszítjük halottaink sírhelyét, gyertyát gyújtunk, felidézzük velük való emlékeinket.

mindenszentek

Számunkra tehát november 1-e és 2-a a szeretteinkről való emlékezés meghitt napjai, de talán gyermekeinknek is könnyebb a halálról, az elmúlásról mesélni, szeretteink hiányának érzését átadni, hasznosan együtt tölteni az időt, egy kis kézműveskedéssel. Beszélgetés közben is legyünk kreatívak, nem kell, hogy fából :-), de faragjunk együtt egy tököt, gyújtsunk benne mécsest, ezáltal őrizve meg szeretteink halhatatlanságát.

Halloween kreativitás, nő és férfi tök Anya lánya halloween tök faragás

Share this post

Vélemény, hozzászólás?