Színpadi installáció – 30. születésnapi rendezvényre

Színpadi installáció – 30. születésnapi rendezvényre

Partnerünk a Lámpás 92 Alapítvány 2022. szeptemberében ünnepelte 30. születésnapját. Ünnepi rendezvényükre több száz vendéget vártak, céges partnereiket, támogatóikat, a lakóotthonaikban élőket és az ott dolgozókat egyaránt.
Ebből az alkalomból az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy az Alapítvány elnöke, Varga Zoltán azzal keresett meg, hogy építsünk fel az alkalomra egy koncepciót, a koncepció alapján pedig emléktárgyakat is tervezzünk, gyártsunk részükre.
.
A határidő most is nagyon feszített volt, de több éve tartó, jó kapcsolatunkra tekintettel persze vállaltuk a dolgot.
Laborc Tamás tervezőnk megálmodta a koncepciót, mely lelkes fogadtatásra lelt.
.
Hogy miről is van szó? Az Alapítvány minden, az addigi működésükben kulcsfontosságú, támogató cégnek vagy személynek nem szokványos módon szeretett volna köszönetet mondani. ☺️
.
Mi is volt tehát a szülinapi bulira szánt terv?
.
Az Lámpás 92 Alapítvány fennállásának 30. évfordulója alkalmából az volt az elképzelés, hogy az alapítvány életében valamilyen szempontból külön köszönetet érdemlő személyeket nemcsak, hogy a színpadra „hívja” az Alapítvány vezetője, de aktív részesei lesznek valami izgalmas, a színpadon bekövetkező dolognak. 🤭🤭😮
.
A koncepció szerint az embereket fogaskerekek jelenítik meg. A színpadra szólítottak a kezükbe kapott fogaskerekeket felhelyezik egy falra. A kerekek végül összekapcsolódnak, egy kar megtekerésével együtt működnek és lerántják a leplet az elmúlt 3 évtized történéseiről fényképekben megemlékezve. 🥰
.
Ők mindannyian ilyen-olyan módon, mértékben részei, támogatói, vagy céges partnerei az alapítványnak, ennek az immár 30 éve működő „gépezetnek”. Egyenként is értékesek, de igazán együtt tették ilyen színessé, jól működővé ezt a családias alapítványt.
.
Miután megvolt a hiper-szuper elképzelés, ami nagyon tetszett az alapítvány vezetőjének, a tervezés számítógépen zajlott tovább.
.
1. lépésben különböző méretű, formájú fogaskereket kellett megrajzolni a gépen, majd elrendezni őket egy 30-as számot formáló alakzatban. Hisz mégiscsak 30. szülinapra szántuk.

Számítógépen a korábban megtervezett fogaskerekek 30-as alakzatban való elhelyezése, látványterv készítése …

2. Miután megvoltak, lézergép vágta ki őket. Mindegyik sorszámot is kapott.

Fogaskerekek kivágva. 😁😊

3. Az elképzelés tovább bontakozott….. Véletlenszerűen kerüljenek majd fel a fogaskerekek, hogy minél később rajzolódjon ki a 30-as. Mégiscsak meglepetésről volt szó …. 😊 A tengelyek amire felkerültek a kerekek, így összevissza lettek beszámozva.

Sorszámozás

       
.
4. Le kellett tesztelni a gyakorlatban is, hogy minden fogaskerék szépen illeszkedik-e egymáshoz, meghajtva őket, működni fog-e az elképzelés. Elkészült tehát maga a hátfal, és felkerült a „30-as szám”.

Tesztelés a gyakorlatban. 30-as a falon. 🙂

5. Van valami, amiről a mozgó szerkezet majd lerántja a leplet. Festőállványként álmodta meg Tamás, amiatt mert az alapítvány művészeti programjában résztvevő alkotók számtalan festménnyel gazdagították már ez alatt a 3 évtized alatt az alapítvány hírnevét.

6. Nemcsak elkészült az a festőállvány, de még díszes kerete is lett. Nincs róla műhely képünk, de egyértelmű persze, hogy végül mesés arany festést kapott. 😊

7. Az alapítvány logója színes, és a színek az emberek sokszínűségét is szimbolizálni hivatottak voltak. Így a számítógépen újabb látványterv készült, a Lámpikák festették le a kerekeket.

   


Készen a meglepetés. 🥰
Ilyen lett a 30. születésnapra készített fali installáció, mely elemeit az ünnepelt életében valami miatt kiemelt szerepet játszó személyek (persze, hogy 30-an ☺️ ) raktak fel.

Itt az a pont, amikor Fülöp Attila, gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár tekeri a kart, ami működésbe hozza a fogaskerekeket. Forognak, mindenki örül, és zsupsz, lehull a fehér lepel.

 

Pörög a forog a sok (30 db) fogaskerék. 🙂

 

Az Alapítvány 2 lakóotthonának vezetője. Erika és Zsolt is kaptak kereket.
Nóra a kézműves műhely vezetője, oszlopos tagja a csapatnak. 🙂

Köszönetképp ŐK (30-an) felmehettek a színpadra, kézbe kaptak egy fogaskereket, amit segítségünkkel a megfelelő helyre tettek. Miután mind a 30 kerék fent volt, Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár hozta mozgásba a „gépezetet”. A kerekek forgása miatt a „festőállvány”-ról lehullott lepel alatt számtalan fotó mesél az elmúlt évek, évtizedek felejthetetlen pillanatairól.

Ezzel az installációval köszönte meg a Lámpás 92 Alapítvány a színpadra szólított valamelyik otthonukban lakóknak, dolgozóiknak, céges támogatóiknak, partnereiknek a közös évtizedeket.

Az alapítvány elnöke, Varga Zoltán és „Tamás”. A koncepció megálmodója, és a kivitelezés mestere.

 

Share this post