Párna alá helyezett babérlevél! Mit üzennek a félbevágott alma magjai? Érdekességek a Valentin nappal kapcsolatban.

Párna alá helyezett babérlevél! Mit üzennek a félbevágott alma magjai? Érdekességek a Valentin nappal kapcsolatban.

Bálint, avagy Valentin napjának ünnepe 496-tól szerepel a naptárban, de mai formája Magyarországon csak 1-2 évtizede erjedt el. Mostanság már nemcsak a szerelmesek ünnepe, amikor az emberek világszerte levelezőlapokkal, virágokkal, édességgel és apró ajándékokkal lepik meg kedvesüket, szeretteiket, hanem ilyenkor a gyermekekre, kis kedvencekre és közeli jódarátokra is gondolunk, meglepjük őket valamivel.
Honnan ered ez az ünnep, milyen népszokások, babonák kapcsolódnak hozzá, miért maradhatott fenn és válhatott Karácsony után a második legnépszerűbb képeslap küldő ünneppé?

gyerekszeretet_kids loving voros rozsa_red rose

Szent Valentin legendája, eredete

A katolikus egyház legalább három Bálint (Valentin, Valentinus) nevű mártír szentet tart nyilván. Az egyik Bálint az ókori Rómában volt pap, amikor II. Claudius császár (268-270) megtiltotta a fiatal férfiaknak a házasodást, mert úgy vélte, az egyedülállók jobb katonák. Bálint titokban továbbra is esketett, amiért kivégezték. A legelterjedtebb történet szerint Bálint a fogságában visszaadta a börtönőr vak lányának látását, majd kivégzése előtt levelet írt neki, amelyet így írt alá: „A Te Valentinod.”

Más történet szerint Valentin azért halhatott meg, mert megpróbált segíteni a keresztényeknek megszökni a kemény, kíméletlen római börtönökből, ahol durván verték, kínozták az ott lévőket.

Bár az igazság a Valentin napi legendák körül homályos, de valamennyi történet arról tanuskodik, hogy Valentin egy szimpatikus, hősies, romantikus figura volt, a középkorban Anglia és Franciaország egyik legnépszerűbb szentje.

St Valentin bazilika

Míg sokan azt gondolják, hogy február 14-én Valentin mártír halálának évfordulóját ünnepeljük, mások úgy vélik, hogy az Egyház döntése lehetett, hogy Valentin napját a hó közepére teszi, kereszténnyé téve ezzel a pogány Lupercalia, termékenységi, engesztelési és tisztulási ünnepet. A korai társadalmakban a termékenység ünnepe szorosan kötődött a természeti jelenségekhez. Február közepe a madarak párosodási időszakának kezdete volt, ezért alakulhatott ki a hiedelem, hogy e nap kedvez a szerelmi varázslatoknak. Február 15-e éjszakáján a fiatal nők egy kerámia korsóba rakták nevüket, a férfiak húztak közülük, az így kialakult párok az ünnepség idejére, vagy egész életükre együtt maradtak. Bálintot (Valentint) 489-ben Gelasius pápa avatta szentté, és betiltotta a régi római szerelmi „lottó” szokását.

Hagyományok, népszokások, babonák

Bálint napjához számos hiedelem és hagyomány kapcsolódik. Ezek legtöbbje fiatal lányoknak adott segítséget, hogy megtalálják, meghódítsák vagy csupán megtartsák szerelmüket, életük párját.

Pl. A párna alá helyezett babérlevélnek az volt a célja, hogy álmukban megtudják ki lesz a jövendőbeli párjuk.

Amint megvolt a “jelölt”, újabb praktikákra volt szükség, hogy magukba bolondítsák a fiút. Egy pontosan kilenc magú alma elfogyasztása után a magokat a kiszemelt férfiú zsebébe kellett csempészni, mely által a szerelem már szinte biztos volt.

Az eljövendő gyermekáldást is ezen a napon tudhatták meg a lányok és fiatal feleségek. Például egy félbevágott alma magjait megszámolva megjósolható volt, hogy hány gyermeke lesz valakinek.

Bálint-napon a madarak is hatalmas szerephez jutottak, a különböző fajták más-más férfitípust jelentettek. Úgy tartották, ha egy hajadon lány ezen a napon verebet lát, szegény emberhez fog hozzámenni és nagyon boldog lesz, ha azonban egy tengelice repül át felette, tehetős férfi felesége lesz.

szerelmes galambok_loving pigeons

Egyszerűbb babonák is kötődnek Valentin napjához. Pl. a reggeli szerelmes csók szerencsét hoz és ezen a napon nem szabad megsértődni vagy megharagudni.

ferfi no szerelem_man woman love

A szerelmesek napján a világ számos táján mások a szokások: Dél-Koreában és Japánban csak a nők adnak ajándékot, a férfiak mindezt a „Fehér napon (márc. 14.)” viszonozzák. Az olaszországi Terni városába (e város püspöke volt Bálint, aki titokban esketett) egész Itáliából érkeznek párok, akik a helyi bazilikában, San Valentino állítólagos sírjánál jelentik be nyilvánosan jegyességüket.St Valentin bazilika_2

Valentin napja tehát egy újabb alkalom, amikor az emberek világszerte, kortól függetlenül, őszinte odafigyeléssel, kedvességgel, valami apró, személyes, egyedi ajándékkal nemcsak szerelmüket, hanem jó barátaikat, szeretteiket, ismerőseiket is megörvendeztetik!

anya_gyerek_gyengedseg_tenderness oreg szeretet_old loving

Forrás: sulihalo.hu, csaladivilag.hu, history.com

 

Share this post

Vélemény, hozzászólás?