Tavasszal a virágoké a főszerep!

Tavasszal a virágoké a főszerep!

Egyik kedvenc tavaszi virágunk az Ázsiából származó tulipán, mely a kék és a fekete szín kivételével bármilyen színű és változatos mintájú lehet, még zöld virágú fajták is vannak. Ugyan már évszázadok óta kísérleteznek előállítani fekete változatát, de eddig még csak feketének tűnő sötét ibolya van belőle.

tulipanok_5                      zold tulipan_pinterest sotet lila tulipan

Ennek a gyönyörű, mesés színekben pompázó tavaszi virágnak eredeti perzsa neve turbánt jelent, alakja ugyanis hasonlít az iszlám világban használt fejfedőre.

A magyar népművészet ősi motívuma is a tulipán. A fából készült menyasszonyi láda elnevezése is tulipántos láda, de jegyajándékba is tulipánnal díszített tárgyakat ajándékozott a vőlegény kedvesének.

Török tulipán nemesítők kezdték el először különböző fajtáit kifejleszteni. A birodalom terjeszkedésével jutott el – ez a Kárpát-medencében vadon élő 4 faj közüli legismertebb virág – Európába, elsőként Magyarországra. A Szent Koronán is találunk tulipán motívumokat, ami azt is jelentheti, hogy már a törökök megjelenése előtt is ismert volt hazánkban.

tulipanok_3

A tulipán mellett más színes virágok is elhozzák számunkra a tavaszt, az üdeséget. A jácint nemcsak gazdag színeivel, hanem varázslatos illatával varázsol el bennünket. Az aranyeső vakító sárga színével csal mosolyt az arcunkra, „melengetve“ lelkünket, mint az egyre többet előbújó napsugarak is. A Napnak örvendeznek hatalmasra tárva kelyheiket a fehér, sárga, lila, tarka krókuszok is.

jacint                 krokusz

Ilyenkor tavasszal, amikor végre kimozdulhatunk, a több hónapnyi szürkeség után színes virágokban gyönyörködhetünk, a lágy szellő, és a melengető napfény éri bőrünket, ellenállhatatlan vágyat érzünk, hogy megújítsuk környezetünket, szebbé, színesebbé tegyük otthonunkat is.

A tavasz varázslata ihlette egyedi kézműves fa ékszertartóinkat, zsebkendőtartónk és tömör diófából készült csokornyakkendőnk is.

Élvezzük együtt a tavaszt! 🙂

Virágos fali ékszertartó fából/wooden jewel-stand with flowers for wall       Verzió 2

fa papirzsebkendő tartó virágokkal/wooden handkerchief holder with flowers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: femcafe.hu, femina.hu, pinterest.com

Share this post

Vélemény, hozzászólás?